Confortabila, accesibila, sustenabila

05 mai, 2014 11:59

Confortabila, accesibila, sustenabila

Cea de a 18-a Conferinta Internationala pentru Cladiri Pasive a avut loc anul acesta la Aachen, Germania, in perioada 25-26 aprilie. Aceasta Conferinta anuala este locul de intalnire al tuturor specialistilor din lume din domeniul cladirilor pasive (fizicieni, arhitecti, ingineri, producatori de materiale de constructii), cladirile cu cea mai
ridicata performanta energetica din lume, la aceasta ora.
Au fost sustinute prezentari pe diferite tematici – cercetare, analize de bune practici, expunere de materiale de constructie si echipamente inovative in materie de cladiri peformante, au fost desemnati castigatorii Concursului International de Arhitectura pentru cladiri pasive.

Cladirile Pasive se regasesc in numar tot mai mare pe tot globul, la ora actuala existand la nivel mondial peste 50.000 de cladiri pasive (locuinte individuale, locuinte colective, scoli/gradinite, cladiri de birouri, cladiri comerciale) din care 5.500 de cladiri certificate pasiv, si peste 500 de componente certificate pentru cladiri pasive. Componentele pentru cladirile pasive reprezenta la ora actuala materialele si echipamentele cu performanta cea mai ridicata, acestea dand si directia in materie de performanta a componentelor.

Tema principala a acestei Conferinte s-a concentrat pe detalierea solutiilor pentru combaterea incalzirii globale.

Cladirile existente sunt responsabile cu 40% din consumul de energie la nivel mondial si de emisii mari de gaze cu efect de sera in atmosfera.
In acelasi timp, ele reprezinta cheia sau una dintre chei pentru reducerea incalzirii globale. Incalzirea globala poate fi combatuta prin eficientizarea energetica a cladirilor. Cladirile Pasive reprezinta cladiri cu eficienta energetica ridicata, cladiri durabile si in acelasi timp cladiri cu o arhitectura de calitate. Deasemenea, beneficiarii si utilizatorii cladirilor pasive sunt protejati de cresterea imprevizibila a pretului pentru gaz/petrol, datorita consumului mic de energie al acestora.

poza2

O cladire pasiva este :

Confortabila
Cladirile pasive se evidentiaza prin temperaturile placute din interior, utilizand pentru aceasta putina energie. Confortul dat de calitatea superioara a aerului interior este datorat unui sistem de ventilatie care furnizeaza permanent si imperceptibil, aer proaspat in interior.

Accesibila
Costul real al unei cladiri pasive este calculat din perspectiva intregului ciclu de viata al unei cladiri, iar Casa Pasiva economiseste bani! Investitia in componente cu calitate superioara cerute prin Standardul ‘Passive House’ este diminuata de eliminarea sistemelor scumpe pentru incalzire si racire specifice cladirilor conventionale.

Sustenabila
Consumul redus de energie determina reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in atmosfera, cladirile pasive reprezentand o adevarata alternativa sustenabila fata de constructiile conventionale.

mai multe despre casele pasive